måndag 27 maj 2013

Green season


På Koh Lanta finns inga tydliga årstider såsom i Sverige. Här räknar man egentligen bara med den torra säsongen och den blöta säsongen. Den sistnämnda är vi inne i nu, eller, med andra namn, den gröna säsongen – eller lågsäsongen.

Blött är det emellanåt, men vi har ändå haft tur. Den här tiden på året är vädret oberäkneligt, det är fint ibland och blött ibland. I år har det hittills mest regnat på kvällar och nätter vilket nästan är skönt för det blir svalare och fräschare. Och ibland på dagarna också en del.

Att vara här under lågsäsongen har både fördelar och nackdelar. Nackdelar: många trevliga ställen stänger. Restauranger och resorts sätter upp nät längs sin beachfront för att skydda mot storm, det ser ganska tråkigt ut. Havet är mer oroligt och sköljer emellanåt upp en hel del skräp. 

 
Jaha, bara att återkomma vid tolvsnåret då...





















Strömavbrotten måste räknas in bland nackdelarna också, ja… de kommer oftare och oftare. OK när det är på dagen men på kvällen/natten blir det jobbigt. Häromkvällen varade ett strömavbrott mellan ca kl 16.30-21.30. Kl 18.30 blir det mörkt… VÄLDIGT mörkt. Och varmt utan AC. Micke och Ella hade att göra med att försöka roa en ledsen Elias i flera timmar. Jag och Eira var typiskt nog på matlagningskurs den kvällen på Time for Lime. Det var ganska spännande att laga mat i stearinljusens och ficklampornas sken. Sex olika rätter fick vi till, mörket till trots, och smakade bra gjorde det. 

Vi lagar mat. Eira anas längst fram till vänster.

En liten del av resultatet av våra mödor. Här Eiras snygga Panengcurry.

Men det finns många fördelar också med lågsäsong också: lugnt och skönt, ingen trängsel. Häromdagen var jag nere med Elias på stranden nedanför oss och på hela Klong Dao-stranden, så långt jag såg, skådade mitt norra öga förutom oss tre personer. Det är ganska lyxigt! Ofta - som idag - är det perfekt högsäsongsväder, men inte en människa inom synhåll. Vi blir också vana vid att vart vi än går finns det plats för oss. Thailändare (och andra) har gott om tid att småprata avslappnat. Mycket är billigare också.


Klong Dao.

 Den sista tiden i skolan för tjejerna har också varit lugn. Det är ganska mysigt med så få elever: man får mycket tid med lärarna och det har varit små överraskningar varje dag Man lär också känna de kvarvarande barnen och deras föräldrar på ett annat sätt - det är trevligt. Eiras och Ellas sista officiella dag i skolan var egentligen i fredags men de vill inte sluta så de går även litet nu denna vecka. På fredag skall vi alla vara med på deras skolavslutning. 

Kort sagt, nu när vi sett hur det kan vara så tror jag inte att vi skulle kunna åka hit och trängas under december-januari… mars-april är i stort sett perfekt.

Och nu njuter vi av lugnet de sista kvarvarande dagarna på underbara Koh Lanta...

/Felicia


Eira slappar i lugnet på Somewhere Else på Long Beach.





Ella, Somewhere Else.
 
Det passar ju bra att läsa skräckisar i solskenet på stranden ;-)

Vi var på¨liten utflykt till grannön Koh Lanta Noi för någon vecka sedan. Här Ella på standen mitt emot Saladan.


Här åt vi lunch - mat serverades vid ett par bord utanför en familjs hus. Jättegoda nudlar hade damen i huset lagat till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar