måndag 13 maj 2013

Världens godaste frukt?



Vilken den godaste frukten i världen är råder det ingen tvekan om bland asiater. Det är en frukt som på många håll är förbjuden att äta på offentliga platser och på hotellrum. Att äta den beskrivs som att äta vaniljsås i en kloak. Med andra ord så ska den stinka rätt ordentligt, en stank som ska vara svår att få bort. Denna frukt, som älskas och hatas med passion i hela asien, är Durian.


Lukten beskrivs som en blandning av gamla sopor, otvättade strumpor, vitlök och surströmming. Sedan, när näsan trubbats av, ska man kunna urskilja dofter som smultron, avokado, banan, solsöt ananas, välmoget päron och något alldeles säreget. Smaken ska vara något alldeles speciellt, något som inte går att beskriva. Varje år äter flera asiater ihjäl sig på frukten (dock ofta i kombination med alkohol) och frukten diskuteras och bedöms på ett liknande sätt som européer pratar om viner. Och något speciellt måste det ju vara när Singapores nya operahus ser ut som en Durian och i folkmun kallas Durianen.

Singapores nya operahus


Denna frukt var vi självklart tvungna att prova. Så vi införskaffade ett exemplar på en lokal marknad i helgen och avnjöt den ute på vår veranda.

Vår Durian
  Efter hårt arbete och ömma händer lyckades vi skära igenom frukten.  

Det var inte helt lätt att öppna den. Taggarna man ser är både hårda och vassa och skalet är stenhårt

Frukterna låg innbäddade i något som liknar hårt gummi eller plast
Stanken tyckte vi inte var så farlig som det beskrivits. Visst, den luktade inte gott, men det gick att stå ut med. Vi har hört att de thailänska Durianerna luktar mindre än de från Malaysia, kan var en förklaring. Någon doft av smultron kände vi dock inte. Och smaken? Tja, ingen av oss blev beroende vid första tuggan. Mycket sött och en smak som är svår att beskriva. Det slutade med att familjens godisgris (undertecknad) åt upp det mesta av frukten..

Frukterna fick man peta fram, och visst, till koncistens och färg liknar frukterna vaniljsås

Tummen upp för frukternas konung

Elias var till att börja med skeptisk, men ville sedan ha mer

/Micke 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar